Troițe din lemn pictură icoane bizantine ortodoxe

Troițe din lemn pictură icoane bizantine ortodoxe
Troițe din lemn pictură icoane bizantine ortodoxe

Din punct de vedere etimologic cuvantul „troiță”, provine din slavul “trojka”, ducându-ne cu gândul la monumentul creștin, arhetroița, în fața căreia cu evlavie strămoșii nostri, se închinau amintindu-le de Sfânta Treime. Aceasta este o constructie modulară din lemn formată dintr-o îmbinare a mai multor traverse ce se intersectează formând cruci de lemn în contextual aceleași lucrări, reprezentând trinitatea divină.

Tipologii ale crucii

Troițele pot fi din lemn, piatră sau metal sunt întalnite la raspintii de drumuri, ca obiect funerar, în curtile oamenilor sau ale bisericilor, lângă fântâni, la monumente ale eroilor etc.

Rolul troițelor

Rolul Sine qua non al troițelor este de alungare, de îndepărtare a duhurilor rele precum și de purificare a locului. Ele reprezintă totodată o expresie a artei populare, a țăranului român care este însoțit pretutindeni de credința sa neclintită.
Oamenii ridica troite in amintirea cuiva drag, in semn de multumire sau cu rol de protectiv.

Alcătuire

Troițele sunt compuse dintr-un ax principal vertical, care în partea de jos este fixat într-un postament o talpă formată din două traverse și partea transversală așezată în prima treime de sus pentru a forma crucea. Aceste traverse pot avea orice dimensiune dorită. Pe suprafața crucii poate fi atașat o formă umană confecționată din tablă ce -l reprezintă pe Iisus răstignit sau se poate picta direct pe lemnul crucii.

Varietatea troițelor din lemn este foarte mare acestea pot avea atașate pe fața crucii tăblii cu scene, crucea principală poate avea cruci dublate. Pentru protecția troițelor din lemn acestea pot fi acoperite în coamă cu tablă sau în două ape cu lemn și șindrilă.

Varianate de troițe pe lemn

Pomul vieții troiță

Lucrare de vânzare 4000 euro

Timp de execuție 65 – 120 zile

Dimensiune: 210 cm x 160 cm

Află mai multe detaliid espre această lucrare click…

troițe pictate, troițe confecționate din lemn, troițe cu scene religioase, troițe cu Iisus, troițe pentru biserici,troițe pentru case particulare, troițe la comandă, troițe cu sfinți