Romania, Tîrgu Mureș, Lămâiței 35/2 cbogatean@yahoo.com 0759071591 cbogatean

Pictură picturi originale lucrări semnate de pictorul Călin Bogătean icoane portrete natură statică peisaje restaurare reproduceri picturi

Restaurare pictură

Restaurare pictură restaurare picturi restaurare tablouri

Restaurare picturiGalerie restaurăriFișă de restaurare

Restaurare pictură picturi tablouri

Restaurare pictură picturi tablouri

Restaurare pictură pe lemn, Restaurare Pictura în ulei pe pânză, Restaurare tablouri de artă, Restaurare lucrăriA

veți o lucrare de artă, primită în dar, moștenită o amintire la care țineți mult și este degradată, doriți să-i redați frumusețea de altă dată?

Operațiuni tehnice in restaurarea unei lucrari de pictură

– Diagnosticul acesteia, diagnostic ce presupune identificarea tehnicii de execuție și a istoricului obiectului.
– Alegerea tratamentului ulterior tratament care se va face în funcție de sensibilitatea structurii și a diferiților factori de degradare.
Etape de restaurare pictură a tablourilor :

– Curățirea si consolidarea suportului din lemn a șasiului și a pânzei
– Dublări de pânză de cant sau totale
– Înlăturarea stratului de verni degradat
– Restaurarea stratului pictural aplicând următorele operațiuni: fixarea peliculei de culoare, consolidarea stratului pictural, curățirea murdăriei ancrasate, chituiri selective, integrarea cromatică a chiturilor și a uzurilor peliculei de culoare, vernisare totală

Restaurare pictură, ce presupune acest lucru?

Se vor parcurge urmatoarele etape:

Restaurare tablou curățire

Restaurare tablou curățire

– Examenul tehnic care permite evaluarea potențialelor riscuri pentru conservarea bunurilor și necesitatea unei intervenții


Lucrarea este analizată în amănunțime în urma căruia se constată ce materiale au fost folosite la pictarea acesteia și se face o evaluare în ce fel se poate interveni pentru a nu degrada stratul pictural.

Se fac teste pe mici porțiuni pentru a vedea dacă intervenția este oportună.

– Curățirea tabloului
-Înlăturarea stratului de verni degradat

Odată facută evaluarea lucrării aceasta se curață din aproape în aproape îndepărtându-se tot stratul de verni care este îngălbenit, înegrit precum și a impurităților de praf, fum etc. datorată trecerii timpului precum și a condițiiilor de păstrare.

restaurare gaură pânză

restaurare gaură pânză

Stratul pictural se restaurează aplicindu-se următoarele operațiuni: fixarea peliculei de culoare, consolidarea stratului pictural, curățirea murdăriei ancrasate, chituiri selective, integrarea cromatică a chiturilor și a uzurilor peliculei de culoare, vernisare totală.

Restaurare pictură, îndepartarea stratului de verni curățare

Odată făcută curățirea peliculei dacă există găuri în pânză sau sfâșieri ale pânzei acestea se repară se pun pânze de întărire dublându-se suprafața.

Se fac chituirile necesare după care se integrează culoarea în toate porțiunile în care aceasta a fost chituită.

Restaurare tablou îndepărtare verni

Restaurare tablou îndepărtare verni

Odată finisată și vernisată lucrarea restaurată aceasta se poate înrăma cu o ramă potrivită nouă sau este introdusă în cea veche dacaă ceasta există.

Atentie!

Pânzele în timp pierd din intensitatea de culori, acestea se pot sfâșia, ramele se descleiază. Pentru a le salva, și a le prelungi viața, conservarea și restaurarea sunt singurele soluții.

Șasiul (rama de lemn pe care este întinsă pânza) sa deformat sau atacată de carii trebuie restaurate și aceasta, pentru că degradarea suportului va duce inevitabil la degradarea straturilor picturii. În plus, o panză subredă, subțiată sau sfâșiată poate fi țesută sau dublată. Și neapărat trebuie bine întinsă pe suport, altfel straturile de vopseluri se crapă și cad.

Restaurarea unei lucrări de pictură se poate face numai dacă lucrarea este degradată într-o proportie mai mica de 40%.

restaurare găuri tablou

restaurare găuri tablou

Costurile de Restaurare pictură reprezintă aproximativ – 10% din valoarea tabloului.

Întotdeauna, restauratorii pun accent pe conservare.

Mai întai salveaza obiectul, îi prelungesc viata, și abia apoi complecteaza partea picturală, dacă lipsurile nu depasesc 30%-40%. A

stfel, unui tablou i se poate prelungi viața cu încă 50-100 de ani.

Conservarea și restaurarea nu sunt ieftine.

Ele au valori de la 10%-15% din valoarea tabloului.

Însă prețul se calculează și în funcție de complexitatea intervenției de restaurare pictură, de numărul de ore de muncă, de materialele care se folosesc.

Aceste materiale sunt de cea mai buna calitate, produsele sunt aduse din străinătate.

În cazul picturilor în ulei, golurile se completează cu o culoare identică cu cea originală, adaugată sub forma unei aglomerari de punctulețe.

restaurare găuri tablou

restaurare găuri tablou

Dacă pictura este executată în tempera pe lemn, ca în cazul icoanelor, intervenția se face cu trategiu – culoarea se aplică sub forma a milioane de liniute verticale.

Dacă restaurarea este bine facută, unei picturi îi crește valoarea.

Tablourile vechi nu sunt doar obiecte de decor, de colecție sau de artă, de o anumită valoare financiară sau doar una sufletească.

Acesta este o mărturie vie, o valoare istorică, artistică, sau documentară încărcată, trecută prin valtoarea timpului. Fiecare lucrare veche are povestea sa ceea ce îi si conferă un farmec aparte fiecărui obiect în parte purtând cu el misterul necunoașterii.

Restaurare tablou vernisare finală

Restaurare tablou vernisare finală

Prețurile pentru restaurarea obiectelor de artă diferă de la un tablou la altul în funcție de complexitatea lui precum și a gradului major de degradare.

Trimite imaginea față, verso în format digital a tabloului care necesită intervenție de specialitate la o rezoluție rezonabilă, specifică dimensiunea acesteia iar artistul î-ti va face o evaluare a gradului de deteriorare, precum î-ti va spune date legate de intervenția de restaurare a obiectului tău: diagnostic, etape de intervenție, materiale, timp de execuție și preț.

Trimiteți imaginea digitală fata/verso la o dimensiune cât mai mare și câteva date legate de dimensiunea tabloului și veți primi oferta și costurile de restaurare.

Restaurare tablou pictură în ulei pe carton

restaurare pictura în ulei pe carton

restaurare pictura în ulei pe carton

Galerie lucrări

Invalid Displayed Gallery

Lucrări de pictură icoane și restaurare click …

restaurare pictură, restaurare tablouri, restaurare ulei pe pânză, restaurare lucrare de ară, servicii de restaurare, restaurare tablou pe pânză, restaurare ramă, restaurare și conservare

5 Comments

 1. Gunther Wotsch

  Bună ziua, doresc sa mi faceți oferta ptr restaurarea unui tablou incl.rama a pictorului Sălăageanu pictat in anul 1936, dimensiuni 50×34 cm.
  Va pot trimite poze pe WA.

  Reply
 2. Marius

  Buna ma interesează o restaurarr profesionala a unei picturi in ulei pe panza 70×55 cm, umflaturi si crapaturi ale vopselei, plus tot ce inseamna tabloul inramarea.

  Reply
  1. cbogatean (Post author)

   Bună seara domnule Marius . .
   Vă rog să-mi trimiteți imaginea față verso a lucrării pentru a vă da un răspuns cât mai exact privind restaurarea lucrării dumneavoastră.
   Cu stimă,
   Călin Bogătean
   Imaginile le puteți trimite spre o evaluare și un deviz cât mai detaliat la:
   email: cbogatean@yahoo.com sau cbogatean@gmail.com
   Tel: + watzapp +40759071591

   Reply
 3. Voinescu Petrișor

  Bună seara, am un tablou, va rog, să-mi spuneți, daca aveti plăcerea, ce valoare are,

  Reply
  1. cbogatean (Post author)

   Bună ziua domnule Voinescu. Cu mare plăcere vă ajut dacă -mi trimiteți imaginea. În cazul în care voi putea cu siguranță că o voi face

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.